Chemia klasa ósma



Temat: Glicerol – alkohol wielowodorotlenowy

Niewielu z was, smarując ręce kremem glicerynowym, zdaje sobie sprawę z tego, że gliceryna to alkohol – tyle, że wielowodorotlenowy. Domyślamy się jednak, że jest nieszkodliwa dla zdrowia. Nie oznacza to wcale, że ta właściwość jest charakterystyczna dla wszystkich alkoholi z kilkoma grupami wodorotlenowymi. Popularny składnik płynu do chłodnic samochodowych, glikol etylenowy, jest silną trucizną. Co odróżnia te alkohole od etanolu czy metanolu?
Już wiesz
·         jak są zbudowane cząsteczki alkoholi;
·         jak zapisuje się grupę funkcyjną alkoholi;
·         jaką wartościowość ma grupa funkcyjna alkoholi;
·         jaką wartościowość ma węgiel w związkach organicznych.
Nauczysz się
  • zapisywać wzory alkoholi wielowodorotlenowych na przykładzie gliceryny
  • stosować nazwy zwyczajowe i systematyczne poznanych alkoholi wielowodorotlenowych;
  • badać właściwości glicerolu:
  • wyjaśniać, dlaczego glicerol jest stosowany jako składnik kosmetyków.



Glicerol jest pochodną propanu, w którym trzy atomy wodoru zostały zastąpione grupami wodorotlenowymi. Stąd pochodzi nazwa propanotriol. Glicerol w potocznym języku jest nazywany gliceryną. Pierwszy człon (propano-) pochodzi od węglowodoru, którego łańcuch wchodzi w skład alkoholu, tri- oznacza trzy grupy –OH , a końcówka -ol jest charakterystyczna dla alkoholi.
Zapoznaj się z poniższym filmem do 2 min 16s

Wzory strukturalne


 





Propano‑1, 2, 3‑triol to nazwa systematyczna gliceryny. Jak wyjaśniono wyżej określenie propano- wskazuje, że związek ten jest pochodną propanu, numery: 1, 2, 3, tzw. lokanty, informują, że każda grupa wodorotlenowa (grupa hydroksylowa) jest połączona z innym atomem węgla, liczebnik tri- określa obecność trzech grup wodorotlenowych, a końcówka -ol potwierdza przynależność glicerolu do alkoholi.


C3H5(OH)3



2. Właściwości fizyczne glicerolu

Glicerol (gliceryna) jest bezbarwną cieczą, dobrze rozpuszczalną w wodzie. Temperatura wrzenia i gęstość cieczy są wielkościami charakterystycznymi dla substancji i pozwalają na identyfikację danego alkoholu
Obejrzyj film
Kod:    C8LV6X

3. Właściwości chemiczne glicerolu


Zapach i smak glicerolu

Glicerol nie ma zapachu. Ma słodki smak i cecha ta ma duże znaczenie dla jego różnorodnych zastosowań.

Spalanie glicerolu

Glicerol, podobnie jak inne alkohole, ulega spalaniu. Do zapoczątkowania reakcji konieczne jest jego wstępne ogrzanie. W zależności od ilości dostępnego tlenu spalanie glicerolu może zachodzić w sposób całkowity lub niecałkowity.
Spalaniu glicerolu towarzyszy kopcący płomień, który świadczy o wydzielającej się sadzy.

Produktem niecałkowitego spalania glicerolu są węgiel i woda.
 2C3H(OH)3 + O2 → 6C + 8H2O

Produktami całkowitego spalania glicerolu są tlenek węgla(IV) i woda.
2C3H5 (OH)3 + 7O2 → 6CO2 + 8H2O



Temat:  Zastosowanie glicerolu

W kosmetyce stosuje się dwa rodzaje glicerolu – naturalną i pochodzenia petrochemicznego.
Glicerol pozyskuje się m.in. z tłuszczu kokosowego.
Glicerol ma właściwości higroskopijne i w naturalny sposób osłania skórę, wiążąc wodę niezbędną do zachowania prawidłowego nawilżenia skóry. Skutecznie nawilża przesuszoną skórę. Wygładza, poprawia elastyczność, reguluje procesy odnowy naskórka. Jest dodawany do niemal wszystkich kremów do rąk, kremów do twarzy i balsamów.

Podsumowanie

·         Glicerol i gliceryna to nazwy zwyczajowe tego samego związku chemicznego – propanotriolu.
·         Cząsteczka glicerolu ma w swym składzie trzy grupy wodorotlenowe.
·         Glicerol to gęsta oleista, bezbarwna i bezwonna ciecz o słodkim smaku. Nie jest substancją trującą.
·         Glicerol ma wiele zastosowań w przemyśle kosmetycznym, spożywczym, włókienniczym.
Zadanie do wykonania w zeszycie
1. Napisz równanie reakcji spalania glicerolu, jeżeli jednym z produktów będzie gaz powodujący mętnienie wody wapiennej.


2. Wyjaśnij, jakie właściwości glicerolu decydują o jego zastosowaniu w kosmetyce.





Łączna liczba wyświetleń